fredag 12 december 2008

vilja



Tänker att jag ska starta en ny blogg, där jag samlar allt material jag skrapat ihop under projektets gång och där jag kan fortsätta lägga tips och idéer efter kursens slut. Jag vill gärna dela med med mig av vad jag lärt mig och hittat. Jag vill att alla ska kunna använda sig av denna typ av arbetssätt i skolan, om de vill. Steget är kanske inte så långt om man får lite tips och idéer på vägen. Att också visa eleverna att man ständigt vill hålla sig uppdaterad, tycker jag är viktigt. Tänk vad härligt att samla ihop en stor bas av idéer, där man kan inspireras och plocka vad man vill ha!

frihet


De olika figurerna till filmen växer fram, långsamt långsamt. Det känns skönt att få arbeta långsamt fast det egentligen inte finns så mycket tid. Jag låtsas att jag har all tid i världen till att göra klart detta projekt, och jag tror på mig själv!

fortsättning

Fortsätter att arbeta på min lilla scen. Tänker göra en musikvideo där flickan, trädet och några andra figurer har rollerna. Kul att göra en film med ett tydligt mål, till skillnad från de animerade snuttarna jag gjort tidigare. Tänker inte släppa gestaltningen ännu, det är ju nu det roliga börjar! Känner mig väldigt taggad och nöjd med mina val så här långt.

onsdag 10 december 2008

lek


Här har jag tagit tre bilder och lagt på effekten "serieteckning" i PhotoDJ. Man får tycka vad man vill, men jag gillar det. Det går snabbt och enkelt och man kan använda effekterna till så mycket.


effekter


Hittade PhotoDJ i mobilkameran, där man bla kan ändra och leka med sina bilder. Här har jag färglagt. Så himla kul och så himla enkelt. Tänk att låta elever ta bilder, porträtt eller you name it och sedan leka med dem, plugga in telefonen i en skrivare och få ut roliga bilder att jobba vidare med. Bra inspirationskälla, telefonen.

flickan 1



Jag har nu skapat min films huvudperson, en flicka som har en berättelse hon vill dela med sig av. Jag har helt förälskat mig i henne och vill skildra hennes historia. Dessa bilder är tagna med mobilkameran, jag tycker de blev helt fantastiskt skarpa och fina, det är ju helt otroligt vad en liten mobiltelefon kan göra!

skiss



Har börjat att skissa på en "scen" för en liten film. Tänker att jag inte ska animera den, utan filma och klippa bit för bit. Jag kanske provar både och för att få fram de bästa effekterna. Det känns underbart att få "pilla" och lägga ner mycket tid på något litet. Nu vill jag göra en snygg och genomarbetad film, för min egen skull.

måndag 8 december 2008

Mitt i Naturen

Ibland krävs det fin, eller rätt, teknik för att få fram känslan. Detta experiment föll ju inte så väl ut... titta, lyssna och njut!

torsdag 4 december 2008

Bilder o filmer

Bildbank
Elever är privatpersoner och kan därför använda sig av de flesta bilder de hittar till inlämningsuppgifter och liknande. De måste naturligtvis alltid uppge källan. http://flickr.com är en bildbank där alla kan lägga in sina bilder och där elever kan hitta bilder till skolarbeten. Som lärare får man använda bilderna i lektionssammanhang utan att hamna i upphovsrättsnästet.

Videobank
http://youtube.com kan man lägga till sina egna filmer och njuta av tusentals andras, både amatörmässiga och proffsiga. Detta är en bra möjlighet för en klass eller en skola att publicera sina filmer och länka till sin nättidning eller blogg, som inte alltid kan visa film.

Dessa olika publiceringsverktyg är väldigt enkla att komma igång med, det är lätt för både lärare och elever att förstå det roliga och viktiga i att kunna visa upp det man faktiskt gör i skolan. Har man inget skolgalleri t.ex kan man göra ett eget!

Svårt blir lätt

För bara några år sedan var det ganska svårt att publicera saker på Internet. Det krävdes inte bara en lärare med brinnande intresse utan också att man förhöll sig skeptisk mot de då väldigt omogna rättsliga reglerna och att man kunde hantera redskap som webbprogrammerare använde.

Idag har nästan alla klassrum egna datorer med fast internetuppkoppling. Skepsisen runt internet har lagt sig och tekniken har gått mil framåt. Men vad finns det för publiceringsmöjligheter idag? Detta går Dan Åkerlund igenom i sin bok "Publicistiska arbetssätt i skolan".

Bloggar
där antingen enskilda individer eller hela klasser skriver och publicerar bilder och filmer. För lärare finns http://edublogs.org där man som läsare av bloggen slipper reklam. Den är helt gratis för skolor och lärare. En blogg kan som för oss på lärarutbildningen vara en sorts potrfolio.
På så vis kan hela klassen och läraren hela tiden följa sina kamrater och elever.

Nättidning
Till skillnad från bloggen kan väl nättidningen i större utsträckning användas av en större grupp elever. Dessa båda verktyg är väldigt lika varandra, men nättidningen kan användas av flera samtidigt. För att skapa en nättidning kan man hyra ett helt koncept från ett nätpubliceringsföretag http://hotscripts.com eller ett webbhotell, alternativt skapa den på sin egen server.

Wiki
En Wiki är ett gemensamt dokument, där personer som är inbjudna loggar in med sitt namn. Den kan alltså delas av en klass eller en skola. Wikipedia är ju öppet för vem som helst att lägga till och ändra i redan befintliga texter. Men att lägga in "falsk" information håller inte länge. Genom att många har tillgång till verktyget så uppdateras det ständigt. Som besökare kan man också välja vilken upplaga man vill se. Gratis wikier är t.ex: http://www.wikidot.com och http://bluwiki.org

Inspiration




En viktig del i undervisning tycker jag är inspiration. Man måste som elev få lov att frossa i vad andra redan har gjort. Man måste få härma, göra likadant för att senare kunna ta med delar in i sitt egna. Varje individ lägger till något i sin tolkning av världen. Man kan inte komma på nytt hela tiden, det mesta är ju redan gjort och väldigt bra dessutom.


Jag inspireras just nu av samlingsdvd:n "25 pärlor- animerade filmer för folk med humor". Där har konstnärer samlat sina filmer, de är helt underbara.

onsdag 3 december 2008

mobilkameran 1

Så här blir resultatet när jag filmar med en hyfsat vanlig mobilkamera. Det blir lite pixligt och kornigt, men åndå, det är ju en telefon!! Ska se vad man kan göra med den i Moviemaker.. Härligt familjeljud också, det kan man också leka med i Moviemaker..

söndag 30 november 2008

Varför publicera?

Att skriva en uppsats, en rapport eller en skoluppgift som enbart läses av en lärare och som kanske inte ens kommenteras känns ofta inte verklig. Som student själv har jag så många gånger gjort precis detta. Det är klart att man lär sig något på att skriva för läraren, men hur meningsfullt känns det?

Om man arbetar med elever i skolan och de får skriva för en större publik, för klasskamrater, för resten av skolan och kanske för föräldrar och vänner, då händer något. Man vill visa upp något bättre, något man är nöjd med och stolt över. Helt plötsligt infinner sig ett nytt engagemang. Detta engagemang vill jag åt!

onsdag 26 november 2008

Publicera

Nu finns min och Rasmus film på YouTube! Vad många människor som håller på med film och vilka möjligheter att få visa världen vad man gör. Det är en ära att få dela med mig av min lilla enkla och snabba film. Visst är det fantastiskt att nästan vem som helst kan titta på den?

I dessa världar, där många unga människor lever stora delar av sina liv, handlar det om att kommunicera och att publicera. Vi som ska arbeta i skolan måste ta vårt ansvar och hjälpa eleverna att hantera sitt ansvar när de kommunicerar och publicerar på nätet.

http://www.youtube.com/watch?v=fLWm9xGqWWM

fredag 21 november 2008

Publicistiska arbetssätt i skolan

Jag har köpt en fantastisk bok. Den heter "Publicistiska arbetssätt i skolan" och handlar om hur skolan måste värdera nätkommunikation som en positiv resurs på samma sätt som alla andra "samhällssystem".
Boken tar upp hur man som lärare kan använda den nya tekniken, vilka svårigheter och möjligheter det för med sig samt lagar och regler för publicering.
Boken har även en egen hemsida med länkar: www.studentlitteratur.se/publicistiska.

Boken citerar Lasse Högberg, Karlstads universitet, som på ett underbart sätt belyser att nya saker håller på att hända:

Tänk om jag, när jag var ung, kunde ha ställt mig på torget i Grums och skrikit ut till alla jämnåriga i samhället att... "Jag är femton år, är intresserad av tjejer, mopeder och tyngdlyftning. Är det någon som vill snacka med mig?"
Och det är precis så alla unga gör idag, blyga som oblyga, tjejer och killar, och de snackar som aldrig förr. Det är klart att det här förändrar hela vår kultur.

Här är några ställen där unga rör sig:
LunarStorm
Playahead
Apberget
Snuttis
Helgon.net
Efterfesten
MySpace
Facebook

... och från och med idag - även jag!

onsdag 19 november 2008

Varde ljud!

Jag fick idén till filmen när min son Rasmus, fem år, pysslade ihop en egen skivspelare. Jag frågade om jag fick använda den till en film. -JA! Ett perfekt tillfälle att testa att lägga på ljud. När jag googlade "ljudbank" hittade jag the freesound project. Där finns alla möjliga ljud för nedladdning. Allt helt lagligt bara man berättar vem ljudklippet kommer från. Tack till Zwang för ljudet, Äkta kärlek för musiken och Rasmus för tekniken.
Allt som allt, med sökande på internet efter fina ljud, uppställning av scenen, fotograferingen och redigeringen i MovieMaker tog det tre timmar - från idé till produkt! Den enda kostnaden är kameran (199 kr. Clas Ohlson)
Kom inte och säg att tiden och pengarna i skolan inte räcker till!

måndag 17 november 2008

Film 3

Nu har jag provat på några olika animationstyper och förvånas över hur lite krångel det har inneburit. Jag blir hela tiden mer och mer övertygad att detta arbetssätt kommer att fungera kanonbra tillsammans med elever i skolan. Bara det att det går snabbt gör ju att man kan hinna så mycket längre på lektionerna. Nästa steg blir att lägga på ljud. Teknikresan fortsätter.


torsdag 13 november 2008

2

Detta är det roligaste jag lärt mig på väldigt länge. Det känns så skönt att allt bara går så enkelt, det är bara fantasin som sätter gränserna(och datorns kapacitet..). Skönt att kunna visa att detta är något som alla kan syssla med, på sin egen nivå. Det är inte svårt eller krångligt, bara skönt!

onsdag 12 november 2008

En mycket liten film

Då var det gjort. En mycket liten film...

Till detta behövde jag MonkeyJam, MovieMaker och min webkamera som jag köpt på Clas Ohlson för 199:-. Detta tillsammans med tekniktrassel, blod, svett och tårar blev den här underbara skapelsen. Cannes nästa!

måndag 10 november 2008

Oordning


Jag håller på och reder ut i sladdhärvan, försöker hitta rätt in- och utgångar. Det känns faktiskt som att varje dag är ett stort steg framåt. Jag ska erövra denna digitala värld, vänta ni bara!

lördag 8 november 2008

Hello gorgeous


Ja, då var det stora steget taget... Ny mobiltelefon. Min allra första NYA telefon. Känns roligt, nytt och spännande. Nästa vecka börjar jag att experimentera med mobilkameran och utforskar vad som går att göra med den. Har laddat hem monkeyjam och moviemaker för att kunna börja redigera det jag filmar. Det här hade jag inte trott att jag skulle göra för några år sedan, när jag var RÄDD för datorer. Nu ska jag göra allt jag kan för att lära mig så mycket som möjligt!

onsdag 5 november 2008

Bye bye baby



Äntligen är det dags!!
Hela hösten har jag längtat och nu är det allvar. Examensarbetet drog igång idag och det var så kul att se alla och höra alla härliga projektidéer.
I min projektidé skulle jag vilja visa hur man på ett enkelt och billigt sätt kan låta elever uttrycka sig i en annan uttrycksform än enbart skrift och tal. Jag skulle vilja använda mig av redskap och teknik som är allmänt tillgängliga och i många fall gratis. Jag tänker försöka mig på att med hjälp av en modern mobiltelefon, en web-kamera, en dator med internetuppkoppling och gratisprogram från nätet, skapa film med ljud och bild.
Min tanke är att processen med att skapa dessa filmer grundligt ska dokumenteras och kunna följas här på min blogg. Även här är syftet att kunna lyfta fram positiva användningsområden med den nya tekniken som vi måste lära oss att hantera. Att låta eleverna använda sig av ”deras” medier så som bloggar, MySpace, YouTube o.s.v. är ett bra redskap när det gäller att göra undervisningen relevant och intressant för eleverna. Slutresultatet för mitt projekt kommer alltså att bli både bloggen och de gestaltade produkterna.
En viktig del i min skapandeprocess är att inte se slutet på processen. I detta specifika projekt ser jag det som av största vikt att filmernas gestaltande hålls öppet så länge som möjligt för att kunna prova på och experimentera med så många olika formspråk som möjligt.
Detta arbetssätt är något som jag verkligen vill och kommer att använda mig av i båda mina ämnen som färdig lärare.

Materiel:
Mobiltelefon
Web-kamera
Dator med internetuppkoppling
Gratisprogram, t.ex. Moviemaker, MonkeyJam
Blogg

Eventuell litteratur:
Seendets språk Gert Z Nordström
Konvergenskulturen - Där nya och gamla kulturer kolliderar Henry Jenkins
Den andra möjligheten - estetik och kultur i skolans lärande Amelie Tham för Myndigheten för skolutveckling
Läroplaner och styrdokument för gymnasiet

Nu lämnar jag det gamla och ger plats för det nya!!