torsdag 4 december 2008

Svårt blir lätt

För bara några år sedan var det ganska svårt att publicera saker på Internet. Det krävdes inte bara en lärare med brinnande intresse utan också att man förhöll sig skeptisk mot de då väldigt omogna rättsliga reglerna och att man kunde hantera redskap som webbprogrammerare använde.

Idag har nästan alla klassrum egna datorer med fast internetuppkoppling. Skepsisen runt internet har lagt sig och tekniken har gått mil framåt. Men vad finns det för publiceringsmöjligheter idag? Detta går Dan Åkerlund igenom i sin bok "Publicistiska arbetssätt i skolan".

Bloggar
där antingen enskilda individer eller hela klasser skriver och publicerar bilder och filmer. För lärare finns http://edublogs.org där man som läsare av bloggen slipper reklam. Den är helt gratis för skolor och lärare. En blogg kan som för oss på lärarutbildningen vara en sorts potrfolio.
På så vis kan hela klassen och läraren hela tiden följa sina kamrater och elever.

Nättidning
Till skillnad från bloggen kan väl nättidningen i större utsträckning användas av en större grupp elever. Dessa båda verktyg är väldigt lika varandra, men nättidningen kan användas av flera samtidigt. För att skapa en nättidning kan man hyra ett helt koncept från ett nätpubliceringsföretag http://hotscripts.com eller ett webbhotell, alternativt skapa den på sin egen server.

Wiki
En Wiki är ett gemensamt dokument, där personer som är inbjudna loggar in med sitt namn. Den kan alltså delas av en klass eller en skola. Wikipedia är ju öppet för vem som helst att lägga till och ändra i redan befintliga texter. Men att lägga in "falsk" information håller inte länge. Genom att många har tillgång till verktyget så uppdateras det ständigt. Som besökare kan man också välja vilken upplaga man vill se. Gratis wikier är t.ex: http://www.wikidot.com och http://bluwiki.org

Inga kommentarer: