fredag 12 december 2008

vilja



Tänker att jag ska starta en ny blogg, där jag samlar allt material jag skrapat ihop under projektets gång och där jag kan fortsätta lägga tips och idéer efter kursens slut. Jag vill gärna dela med med mig av vad jag lärt mig och hittat. Jag vill att alla ska kunna använda sig av denna typ av arbetssätt i skolan, om de vill. Steget är kanske inte så långt om man får lite tips och idéer på vägen. Att också visa eleverna att man ständigt vill hålla sig uppdaterad, tycker jag är viktigt. Tänk vad härligt att samla ihop en stor bas av idéer, där man kan inspireras och plocka vad man vill ha!

frihet


De olika figurerna till filmen växer fram, långsamt långsamt. Det känns skönt att få arbeta långsamt fast det egentligen inte finns så mycket tid. Jag låtsas att jag har all tid i världen till att göra klart detta projekt, och jag tror på mig själv!

fortsättning

Fortsätter att arbeta på min lilla scen. Tänker göra en musikvideo där flickan, trädet och några andra figurer har rollerna. Kul att göra en film med ett tydligt mål, till skillnad från de animerade snuttarna jag gjort tidigare. Tänker inte släppa gestaltningen ännu, det är ju nu det roliga börjar! Känner mig väldigt taggad och nöjd med mina val så här långt.

onsdag 10 december 2008

lek


Här har jag tagit tre bilder och lagt på effekten "serieteckning" i PhotoDJ. Man får tycka vad man vill, men jag gillar det. Det går snabbt och enkelt och man kan använda effekterna till så mycket.


effekter


Hittade PhotoDJ i mobilkameran, där man bla kan ändra och leka med sina bilder. Här har jag färglagt. Så himla kul och så himla enkelt. Tänk att låta elever ta bilder, porträtt eller you name it och sedan leka med dem, plugga in telefonen i en skrivare och få ut roliga bilder att jobba vidare med. Bra inspirationskälla, telefonen.

flickan 1



Jag har nu skapat min films huvudperson, en flicka som har en berättelse hon vill dela med sig av. Jag har helt förälskat mig i henne och vill skildra hennes historia. Dessa bilder är tagna med mobilkameran, jag tycker de blev helt fantastiskt skarpa och fina, det är ju helt otroligt vad en liten mobiltelefon kan göra!

skiss



Har börjat att skissa på en "scen" för en liten film. Tänker att jag inte ska animera den, utan filma och klippa bit för bit. Jag kanske provar både och för att få fram de bästa effekterna. Det känns underbart att få "pilla" och lägga ner mycket tid på något litet. Nu vill jag göra en snygg och genomarbetad film, för min egen skull.

måndag 8 december 2008

Mitt i Naturen

Ibland krävs det fin, eller rätt, teknik för att få fram känslan. Detta experiment föll ju inte så väl ut... titta, lyssna och njut!

torsdag 4 december 2008

Bilder o filmer

Bildbank
Elever är privatpersoner och kan därför använda sig av de flesta bilder de hittar till inlämningsuppgifter och liknande. De måste naturligtvis alltid uppge källan. http://flickr.com är en bildbank där alla kan lägga in sina bilder och där elever kan hitta bilder till skolarbeten. Som lärare får man använda bilderna i lektionssammanhang utan att hamna i upphovsrättsnästet.

Videobank
http://youtube.com kan man lägga till sina egna filmer och njuta av tusentals andras, både amatörmässiga och proffsiga. Detta är en bra möjlighet för en klass eller en skola att publicera sina filmer och länka till sin nättidning eller blogg, som inte alltid kan visa film.

Dessa olika publiceringsverktyg är väldigt enkla att komma igång med, det är lätt för både lärare och elever att förstå det roliga och viktiga i att kunna visa upp det man faktiskt gör i skolan. Har man inget skolgalleri t.ex kan man göra ett eget!

Svårt blir lätt

För bara några år sedan var det ganska svårt att publicera saker på Internet. Det krävdes inte bara en lärare med brinnande intresse utan också att man förhöll sig skeptisk mot de då väldigt omogna rättsliga reglerna och att man kunde hantera redskap som webbprogrammerare använde.

Idag har nästan alla klassrum egna datorer med fast internetuppkoppling. Skepsisen runt internet har lagt sig och tekniken har gått mil framåt. Men vad finns det för publiceringsmöjligheter idag? Detta går Dan Åkerlund igenom i sin bok "Publicistiska arbetssätt i skolan".

Bloggar
där antingen enskilda individer eller hela klasser skriver och publicerar bilder och filmer. För lärare finns http://edublogs.org där man som läsare av bloggen slipper reklam. Den är helt gratis för skolor och lärare. En blogg kan som för oss på lärarutbildningen vara en sorts potrfolio.
På så vis kan hela klassen och läraren hela tiden följa sina kamrater och elever.

Nättidning
Till skillnad från bloggen kan väl nättidningen i större utsträckning användas av en större grupp elever. Dessa båda verktyg är väldigt lika varandra, men nättidningen kan användas av flera samtidigt. För att skapa en nättidning kan man hyra ett helt koncept från ett nätpubliceringsföretag http://hotscripts.com eller ett webbhotell, alternativt skapa den på sin egen server.

Wiki
En Wiki är ett gemensamt dokument, där personer som är inbjudna loggar in med sitt namn. Den kan alltså delas av en klass eller en skola. Wikipedia är ju öppet för vem som helst att lägga till och ändra i redan befintliga texter. Men att lägga in "falsk" information håller inte länge. Genom att många har tillgång till verktyget så uppdateras det ständigt. Som besökare kan man också välja vilken upplaga man vill se. Gratis wikier är t.ex: http://www.wikidot.com och http://bluwiki.org

Inspiration




En viktig del i undervisning tycker jag är inspiration. Man måste som elev få lov att frossa i vad andra redan har gjort. Man måste få härma, göra likadant för att senare kunna ta med delar in i sitt egna. Varje individ lägger till något i sin tolkning av världen. Man kan inte komma på nytt hela tiden, det mesta är ju redan gjort och väldigt bra dessutom.


Jag inspireras just nu av samlingsdvd:n "25 pärlor- animerade filmer för folk med humor". Där har konstnärer samlat sina filmer, de är helt underbara.

onsdag 3 december 2008

mobilkameran 1

Så här blir resultatet när jag filmar med en hyfsat vanlig mobilkamera. Det blir lite pixligt och kornigt, men åndå, det är ju en telefon!! Ska se vad man kan göra med den i Moviemaker.. Härligt familjeljud också, det kan man också leka med i Moviemaker..